Smaaklessen

De school is de perfecte plek om over voedsel en gezond en duurzaam eetgedrag te leren. Met voedseleducatie maken kinderen spelenderwijs kennis met smaakontwikkeling, consumentenvaardigheden, gezond en duurzaam eten en koken.

Het programma Smaaklessen is hét lespakket over eten voor de basisschool, waarbij de leerkracht vooral vragen stelt. De leerlingen komen op het antwoord door zelf te proeven, ruiken en te ervaren. Zo leren ze spelenderwijs alles over hun eten. Kok Pierre Wind is geestelijk vader van Smaaklessen.

Zelf ontdekken en proeven

Smaaklessen is gebaseerd op ervaringsleren. De leerkracht legt dingen uit, maar stelt vooral vragen. Daarnaast doen de kinderen regelmatig een proefje of smaakexperiment. Ook maken zij zelf gezamenlijk iets om te eten of te drinken.

Het lesmateriaal bestaat uit een lerarenhandleiding en een digibord module. Voor iedere groep zijn er vijf lessen, met uitzondering van groep 1/2 die 9 lessen hebben. Alles is volledig uitgewerkt zodat je zo snel mogelijk aan de slag kunt. Deze lessen zijn gratis te downloaden via de website van Smaaklessen.

De volgende vijf pijlers komen terug in de lessen:

  • Gezond eten: Waarom heb je eten en drinken nodig?

  • Smaak: Durf jij nieuwe soorten eten te proeven?

  • Voedselproductie: Waar komt ons eten vandaan?

  • Koken: Hoe maak je een gezonde, lekkere lunch?

  • Consumentenvaardigheden: Wat staat er op een etiket?

Geïnteresseerd in het programma? Kijk dan op de website van Smaaklessen of neem contact met de JOGG regisseur via het contactformulier